Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Příprava potravy

27. 12. 2013

Veškerá potrava se musí především vyvrhnout. Pokud někdo namítne, že v přírodě dravcům nikdo úlovek nevykuchá, mýlí se. Dravci zpravidla vnitřnosti sami vytahují, ale samozřejmě že ne tak dokonale a pečlivě jako člověk. Střeva i žaludek s obsahem jim nechutnají. Další důvod je ten, že dravci v přírodě mají mnohem větší imunitu proti nemocem. V zajetí chovaní dravci jsou v tomto případě v nevýhodě a je nutné jim krmení upravit. Odstraňování vnitřností chce silný žaludek (ne každý to vydrží), cvik a zkušenost. Nelze malou myš kuchat stejně jako srnu. Pták a savec se také vyvrhují odlišně. Vždy je nutné perfektně odstranit zažívací ústrojí, aniž by se obsah dostal do masa. Nejlepší je vykuchat to tak dobře, jako kdybyste to měli později sami uvařit a sníst (samozřejmě, že když se to nepovede, nemusíte krmivo hned vyhodit). Při vyvrhování se orgány i maso důkladně prohlédne, aby se nekrmilo nemocným zvířetem. Důležité také je, aby maso nebylo zkažené nebo zapařené, což se pozná podle barvy a zápachu.

Je-li vše v pořádku, maso se naporcuje. K výcviku se používají drobné kousky, aby se dravec tak snadno nenakrmil. Podle velikosti dravce se připraví drobné odměny. Pro konečné krmení se používá větší kus masa. Peří nebo srst se obere jen trochu, aby se musel snažit i pták. Buď se podá několik drobných zvířat (myši, kuřátka) nebo část těla větších zvířat (noha králíka,..). Vždy tolik, kolik má dravec dostat. Větší kusy masa mají několik výhod. První je, že dravec si musí sousta sám urvat. Druhá, že tím trháním spolyká i peří, srst a drobné kůstky. Třetí, že o velké tvrdé kosti si pták dobře zabrušuje zobák. Toto vše je pro zdraví nezbytné. Kromě toho jsem ale i zjistila, že dravci mají mnohem radši, mohou-li si maso složitě obírat a trhat, snadně ukrajovat měkké a čisté maso je nebaví.

krepelka.png

 

 

 

 

Vhodně upravená půlka křepelky. Maso obsahuje i kosti, šlachy a peří, vnitřnosti jsou odstraněny.

kure.png

 

 

 

 

 

 

 

Čerstvé (vlevo) a zapařené (vpravo) kuře. Nezdravá barva zapařeného kuřete i lehký zápach jsou zřetelné. Zapaření je zatím jen lehké a dravci by nejspíš neuškodilo, nevyplatí se však riskovat, následky mohou být smrtelné.