Jdi na obsah Jdi na menu
 


Orel skalní (Aquila chrysaetos)

28. 12. 2013

a_chrysaetos_01.jpgp1080015k.jpg

 

HMOTNOST: 3,7 - 6,7 kg
VELIKOST: 75 - 95 cm
ROZPĚTÍ: 1,9 - 2,2 m

POTRAVA: V přírodě se tento majestátný dravec živí především savci od velikosti sysla, přes zajíce, až po kamzíky. Dokáže však ulovit i ptáky a nepohrdá ani mršinami. V zajetí je tedy na výživu vcelku nenáročný. Musíme si hlavně uvědomit, že velký orel (samice) sežere denně téměř kilogram masa. Kondice se u něj udržuje dobře, takže nepotřebuje takové hýčkání.  Nevýhodou však je, že jakmile se jednou přežere, máme možná na několik dnů útrum s výcvikem, protože váha klesne jen pomalu.

PÉČE: Orel skalní je výjimečným dravcem, a proto jde poslední dobou jeho popularita silně nahoru. Orel je však silný pták a při špatném výcviku může svou sílu obrátit na sokolníka, psa či dítě. Proto se hodí jen pro zkušené sokolníky. Chovný prostor musí odpovídat jeho vzrůstu. Chov orla vyžaduje zkušenost, sílu, prostor a vhodné vybavení - tzn. silná rukavice, pevná poutka, obratlík a dloužec. K sokolníkovi bývá milý a pamatuje si ho i podle hlasu mnoho let. Dožívá se vysokého věku (až 60 let).

VÝCVIK A LOV: Tento pták je velice inteligentní. Vše pochopí vcelku rychle a bývá dostatečně dravý. Hlavní nevýhodou orla je jeho lenost. Denně musí pořádně létat nebo se kvůli přebytečné energii stane nebezpečným. Velice snadno zpohodlní. U nás se s orlem skalním loví hlavně zajíci, občas i srnčí. Kočovní Kirgizové však s orly loví i vlky! Není příliš pohodlné tahat 6 kg půl dne na levé ruce, takže by si orla neměly pořizovat "pápěrky".

ODCHOV: Pro odchov se hodí jen dostatečně velké voliéry. Jejich konstrukce a vybavení musí být robusní a bytelná, aby v ní mohli bezpečně hnízdit tak velcí ptáci. Sestavit orlí pár může být problém, neboť musí plně harmonizovat. Do voliéry dáme s předstihem samce a teprve po několika týdnech přidáme, nejlépe navečer, samici. Kromě vhodného základu musíme dodávat materiál na stavbu hnízda. Orlice snáší obvykle dvě vejce, ale bez odebrání slabšího mláďete přežije jen to silnější. Orli skalní pohlavně dospějí až kolem 4. - 5. roku.