Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Sokol stěhovavý (Falco peregrinus)

28. 12. 2013

 550px-peregrine_falcon.jpgp1150197web.jpg 

 

HMOTNOST: ♂ 0,5 - 0,7 kg  ♀ 0,8 - 1,1 kg 
VELIKOST: 38 - 45 cm
ROZPĚTÍ: 0,9 - 1,15 m

POTRAVA: Tento bystrý dravec loví vždy jen letící ptáky. V přírodě se živí vším opeřeným od kosa po kachnu divokou. V zajetí je tedy na krmení poněkud náročnější, protože mu vyhovuje jen ptačí maso. Občasné podání např. potkaního masa mu však neškodí. Sokola tedy nejčastěji krmíme kuřátky, křepelkami a holuby. Právě u holubů je nutné dávat dobrý pozor na jejich častá vnitřní onemocnění, kterými se může sokol nakazit.

PÉČE: Tento dravec je, co se týče podnebí, velmi přizpůsobivý, protože jako druh osídlil téměř celý svět. Nicméně prudké mrazy mu nedělají dobře a musíme jej před nimi chránit. Jinak je vcelku nenáročný. Poměrně rád se koupe a musí mít dostatek pohybu (výcvik, velká voliéra,...). Sokol se dožívá cca 20 let.

VÝCVIK A LOV: Výcvik sokola je poměrně rychlý. Je to inteligentní dravec, který se však při výcviku soustředí spíš na vábítko a při lovu je pro něj prioritou kořist. Cvičí se jak k lovu z pěsti, tak ke krouživému čekání, ve kterém je vyhlášený mistr. Při výcviku sokola se často uplatňuje lovecký pes. Se sokolem stěhovavým se loví holubi, bažanti, kachny a další zvěř, která odpovídá těmto rozměrům (např. orebice je něco jako koroptev).

ODCHOV: Sokol stěhovavý se odchovává velice snadno. Vystačí si i se střední voliérou (lepší je však větší). Hnízdo si sokol nestaví. Do voliéry dáme pouze plošinu s vystouplými okraji a naplníme ji hrubým pískem nebo oblázky. Sokol vyvádí max. 5 mladých, která pohlavně dospívají kolem 1. a 2. roku života.